UMÓW SIĘ NA WIZYTĘ: beata@dietologika.pl

WARTOŚĆ ODŻYWCZA MENU

Zachęcamy do skorzystania z usługi obliczania wartości odżywczej oferowanych potraw!

Wystarczy jedynie, że dostarczą nam Państwo wiarygodną recepturę wyrobu.



Od dnia 13 grudnia 2014 r. w krajach Unii Europejskiej obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (PATRZ TUTAJ). Zgodnie z nowymi przepisami od 13 grudnia 2016 r. każdy podmiot działający na rynku spożywczym jest zobowiązany do przekazywania konsumentowi finalnemu informacji o wartości odżywczej produktu.


Co to właściwie oznacza dla właścicieli lokali gastronomicznych?


Każdy podmiot specjalizujący się w gastronomii (m.in. restauracje, stołówki, bary, ruchome punkty sprzedaży, sprzedawcy kanapek w biurach) ma obowiązek nadrukowania na etykietach i w menu dodatkowych informacji o wartości odżywczej oferowanych potraw, w tym:

  • wartości energetycznej,
  • zawartości tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych,
  • zawartości węglowodanów, w tym cukrów,
  • zawartości białka,
  • zawartości soli.

Informacje te należy podać w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml produktu.



Powyższe dane można dobrowolnie uzupełnić informacją o zawartości jednego lub kilku z następujących składników:

  • kwasy tłuszczowe jednonienasycone,
  • kwasy tłuszczowe wielonienasycone,
  • skrobia,
  • błonnik,
  • witaminy,
  • składniki mineralne.

Zapraszamy do kontaktu w celu ustalenia szczegółów współpracy.