Zachęcamy do skorzystania z usługi obliczania wartości odżywczej oferowanych potraw!
Wystarczy jedynie, że dostarczą nam Państwo wiarygodną recepturę wyrobu.
Od dnia 13 grudnia 2014 r. w krajach Unii Europejskiej obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (PATRZ TUTAJ). Zgodnie z nowymi przepisami od 13 grudnia 2016 r. każdy podmiot działający na rynku spożywczym jest zobowiązany do przekazywania konsumentowi finalnemu informacji o wartości odżywczej produktu.
Co to właściwie oznacza dla właścicieli lokali gastronomicznych?
Każdy podmiot specjalizujący się w gastronomii (m.in. restauracje, stołówki, bary, ruchome punkty sprzedaży, sprzedawcy kanapek w biurach) ma obowiązek nadrukowania na etykietach i w menu dodatkowych informacji o wartości odżywczej oferowanych potraw, w tym:
- wartości energetycznej,
- zawartości tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych,
- zawartości węglowodanów, w tym cukrów,
- zawartości białka,
- zawartości soli.
Informacje te należy podać w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml produktu.
Powyższe dane można dobrowolnie uzupełnić informacją o zawartości jednego lub kilku z następujących składników:
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone,
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone,
- skrobia,
- błonnik,
- witaminy,
- składniki mineralne.